úterý 14. srpna 2012

Jak hledat a najít práci na internetu


Práce není, nezaměstnanost stoupá, najít si práci je pro určité skupiny lidí takřka nemožné, absolventi bez praxe mají jen malou šanci najít práci, firma propustila tisíc zaměstnanců, jeden z deseti lidí je nezaměstnaný. Podobné "motivující" informace se dozvíte, kdykoliv otevřete noviny, zapnete televizi nebo čtete zpravodajské servery na internetu. 

Práce, práce, práce. Společenské téma číslo jedna. Všimli jste si, že už se lidé ani normálně nezdraví? Žádné "Ahoj, dlouho jsme se neviděli, co rodina?", první věc, na kterou se dnes člověk zeptá při setkání se známým člověkem je "Ahoj, kde děláš? Máš práci?". A běda těm, co odpoví záporně. I když je všeobecně známo, že je dnes hledání práce velice obtížné, lidé, kteří nepracují jsou společností trochu odsuzování. Jen se nedělejte. Kolikrát jste přišli domů s oslavy narozenin kamaráda a řešili jste, že už půl roku nepracuje. "No jo, má vystudovanou germanistiku, co chce s takovým oborem asi dělat? S tím ho nevezmou ani jako skladníka". 

Nezaměstnaní a hlavně dlouhodobě nezaměstnaní ztrácej pomalu naději a raději sáhnou po podřadné práci, kterou nemůžou vystát. Na tom není nic hrozného, peníze jsou potřeba a vydělávat se musí. Horší je, že mnozí u takové práce zůstanou, protože tzv. mají svoje jisté. 
V mém okolí znám spoustu lidí bez práce, hlavně absolventů, ale také lidi z dlouholetou praxí, kteří buď měli smůlu a byli v době krize odejiti nebo zanikla celá firma, kde pracovali. Všichni tito lidé mají jedno společné, chtějí pracovat, hledají práci, ale hledají ji špatně. 

Slýchávám to pořád dokola. "Poslala jsem přes 300 životopisů, ale práci prostě neseženu". V tomto případě možná platí méně znamená více. Odeslat 300 stejných životopisů se stejným průvodním dopisem není moc efektivní. Lepší by bylo, zaměřit se na pár firem, pro které chci pracovat, věnovat čas napsání životopisu a průvodního dopisu, který přesně sedne pozici, na kterou se uchazeč hlásí. 
Dalším problémem je přílišná sebedůvěra, možná je to po pár měsících hledání už zoufalost. Lidi, kteří mají vystudovanou střední průmyslovku se hlásí na post leteckého dispečera, absolvent bez praxe se v životopisu prohlašuje za senior programátora apod. Každý uchazeč o práci by si měl sednout s kusem papíru a sepsat vše, co ovládá, v čem vyniká. Touto cestou si jednoduše každý může ověřit, zda se na vypsanou pozici hodí, či nikoliv. Hlásit se na pozice, u kterých je předem jasné, že na ně člověk nemá, kontraproduktivní a díky častým odmítnutím také demotivující. 

Velkým problémem je v některých krajích počet nabídek práce. Jedná se hlavně o horské a pohraniční regiony, ale poslední dobou se hodně mluví např. velké nezaměstnanosti v olomouckém kraji. Lidé často hledají na internetu, to je dobře. Internet je nejlepší cestou, jak najít dobrou práci. Nejedná se ale jen o to, párkrát týdně prohlédnou velké pracovní portály. Zkuste se zaměřit na ty menší, které jsou pro potencionální zaměstnavatele levnější. Komu by se taky chtělo platit cca 3 000 Kč za 14 dní zobrazení nějakého inzerátu. Hodně firem proto inzeruje na menších portálech, např. www.qprace.cz, a nebo volné pracovní pozice vypisují na svých firemních stránkách. 

Na konec mi dovolte jednu myšlenku, která vás možná nasměruje opačným směrem. Nechat se zaměstnat je sice pěkná věc, ale co takhle zkusit podnikat. Dneska je podnikání tak jednoduché, jako si jít nakoupit do obchodu. Stačí najít podnikání, které vás bude bavit a taky něco vydělá. Ale o tom až někdy příště.

2 komentáře:

  1. Dnes je hledání práce asi největší problém lidí (když nepočítám globální oteplování apod) a s ním se táhnoutí další problémy...dluhy, exekuce. Sám skoro denně procházím pracovní nabídky.

    OdpovědětVymazat
  2. Bylo skvělé vědět, že existuje upřímný věřitel půjček, který ví o pomoci půjčce s nízkou sazbou 2. vždy zůstaneme pokorní a nikdy se nevzdáme financí mého projektu a za nabídku půjčky, kterou mi pedro poskytl, jsme opravdu vděční za pomoc a podporu, kterou jsme obdrželi, jak jsme diskutovali, kontaktujte pedroloanss@gmail.com pro více informací o jeho nabídce půjčky .

    OdpovědětVymazat